Sortida SENDERISME: TINES DEL BAGES - 15 km. en pla

Sant Benet de Bages

03 d'octubre de 2010 FOTOS


Lloc de sortida : Polisportiu C/Priorat s/n.
Hora de la sortida: a les 08 del matí del diumenge. Tornada 17:00 tarda a Sant Quirze
Mitjà de Transport : Cotxes particulars.
Preu per persona: Socis: 0- € No Socis: 5,- €. Dificultat Baixa 15 Km. en pla

Farem el punt de sortida d’aquesta excursió amb un punt de mil anys d’història, el Monestir medieval de Sant Benet de Bages; construït cap a les darreries del segle XII.
Però la nostra missió serà un altre, visitar un altre aspecte de la zona. Les TINES de vi del Bages, que van apareixia a les darreries del segle XIV.
Visitarem a plena natura les Tines al Natural. Un camí planer amb gens de desnivell apte per tot tipus de gent.
Visitarem:
- Les Tines de les Solanes de 9.240 litres.
- La Tina Solitària.
- La Tina Transformada
- Les conegudissimes Casa de les Tines.

Descripció d’una Tina:
Construcció de forma circular o quadrada , feta a base de pedra i morter de calç, impermeabilitzada amb cairon o grans rajoles de ceràmica envernissades de color vermellosos marrons. En el seu interior s’hi dipositava el raïm aixafat , convertit en most i un cop fermentat es transformava en vi.
La capacita d’emmagatzematge d’una Tina és variable, pot oscil·lar entre les quaranta-cinc i les cent carregues de verema.

ENTENDRE LES TINES EN MIG DE LES VINYES.

Cap el 1860 en els pobles es feren (les primeres declaracions de terres per pagar un nou impost sobre les terres). El terme de Rocafort i el Pont de Vilomara tenia 646,4 ha. i a Talamanca 503,3 ha. Podríem dir que una de cada tres hectàrees d’aquests termes municipals estaven plantades de vinya. Hi havia amplies zones en que les vinyes ocupaven totalment el paisatge.
Les hectàrees de vinya plantades encara van créixer més quant a França hi va arribar la Fil·loxera i els preus de vi a Catalunya van arribar a nivells inimaginables.
El Bages és una comarca que esta organitzada a l’entorn d’un pla central (situat entre els 200 i els 300 m. D’altitud) i tot un seguit de serralades que el tanquen pels quatre costats i que poden arribar als 1000 m. Enfilant-se a poc a poc fins a l’altitud màxima que es la serralada de Sant Llorenç del Munt, amb un munt de torrents i rieres que van drenant fins a abocar les aigües al Llobregat.
Us demanareu perquè expliquem tot això? Doncs per que avui no que pràcticament cap vinya, val la pena resseguir la carretera de Pont de Vilomara a Rocafort Mura, Vallhonesta o Santa Creu de Palou, transitar per Talamanca cap als altres pobles veïns per fer-se una idea que les vinyes no estaven plantades en un terreny fàcil, per això no arribaven els carros i en molts casos ni tan sols els animals. Es en aquest entorn on apareixen unes construccions insòlites, úniques a tot Catalunya, les anomenades Tines en mig de les vinyes.
L’aparició d’una Tina com a paraula data del segle XIV.

 

Castell de Pera Castell de Pera Castell de Pera


Cal portar
:

Esmorzar
Dinar
Aigua
Bastons

Informació:

al local social C/ Bages, local 11E, Sant Quirze del Vallès, fins el divendres anterior.

Normativa

Les sortides són obertes a tothom.
Procurarem respectar els horaris establerts a la guia d'etapa.
El mal temps, en principi, no serà obstacle per fer la sortida.
Els menors hauràn d'anar acompanyats.
L'organització es reserva el dret de canviar algun aspecte de l'activitat sempre que sigui imprescindible, donat-lo a conèixer tant aviat com sigui possible.
L'organització no es fa responsable dels accidents o danys que puguin rebre o produir els participants, si bé vetllarà per tal d'evitar-los.
L'organització no admet participar a les sortides amb animals de companyia.
Es recomana no avançar el membre de l'organització que va al capdavant del grup.
Respectem el medi ambient, evitem llençar la brossa a la muntanya.
Per l'article 29, l'organització es reserva el dret de modificar qualsevol de les anteriors normatives.

Telefons d'interés

CESQV 637 502 272 -- 93 721 24 89
Bombers 085


TORNAR a Calendari Activitats