SORTIDA TURISTICA:

El tren del ciment a la Pobla de Lillet

Museu del Ciment Asland de Castellar de n'Hug

i

Mina de petroli de Riutort

 

01 de juliol de 2012 - diumenge

Dades generals:

Horari de sortida: A les 08:00 h del matí, diumenge 01 al Polisportiu de Sant Quirze del Vallès SORTIDA DE TOT EL DIA. Confirmar horari amb CESQV.

Mitjà de transport: Consultar amb CESQV, depenent del número de persones en autocar o cotxes particulars.

Imprescindible passar pel club per informar-se i apuntar-se, amb Daniel Dalmau.

Itinerari:
El petit Ferrocarril Turístic de l'Alt Llobregat uneix la Pobla de Lillet amb el Clot del Moro (a 8 km de Castellar de n'Hug). Durant 20 minuts recorrereu indrets que mai hauríeu imaginat, com els Jardins Artigas, dissenyats per Antoni Gaudí i el Museu del Ciment Asland, ubicat a l'antiga fàbrica de ciment de Clot del Moro.

Web : www.trendelciment.cat

 

La fàbrica de Ciment Asland ser el primer complexe fabril ubicat a la capçalera del riu Llobregat amb la finalitat de produir ciment a partir dels recursos naturals d'aquesta part de la comarca del Berguedà, com són la pedra calcària, el carbó de les mines del Catllaràs i l'energia hidràulica del riu Llobregat que generaria els 2500 cavalls de potència requerits per la fàbrica.[3]
Eusebi Güell, juntament amb altres empresaris com Joaquim d'Abadal i Calderó, propietari de terrenys al Clot del Moro, Manel Arnús i Lluís Ferrer-Vidal fundaren l'any 1901 l'empresa General de Asfaltos y Portland, Asland, S. A. i iniciaren el procés de construcció de la fàbrica. El nom Asland es deriva de les paraules Asfalt i Pòrtland.
La construcció es realitzà entre 1901 i 1904, i fou molt complexa ja que no hi havia bones infraestructures de transport. Per aquest motiu es realitzà tota l'obra de fàbrica desmuntant 60.000 metres cúbics de roca in-situ per cobrir 5.100 metres quadrats de fàbrica esglaonats en 13 pisos.[4] La fàbrica del Clot del Moro està construïda aprofitant la pendent de la muntanya per minimitzar els costos d'energia i esforços en el transport i s'organitza en 13 nivells des de la zona superior de la pedrera fins l'espai inferior de magatzem i transport. Inicialment projectada en dues fases, una vegada la primera fase va estar en funcionament es desestimà l'ampliació.

 

Mina de petroli de Riutort

La mina de petroli de Riutort, té com a tret diferencial de la resta de la mineria del Berguedà el fet que se n'extreia petroli (bituminosos). Avui, després de cent anys d'inactivitat es pot observar com el petroli regalima de la roca de les parets.

Adreça : Carretera de Guardiola de Berguedà a La Pobla de Lillet-Guardiola de Berguedà

Visites : Dinamització del Patrimoni

Web : www.minadepetroli.com

 

Material necessari i/o recomanat:

Esmorzar i dinar (posibilitat de dinar en restaurant, consultar CESQV)
Cantimplora amb aigua
Roba adient pel temps

Informació:

al local social C/ Bages, local 11E, Sant Quirze del Vallès, dimecres i divendres de 20:00 a 22:00.

Vocal guía: Salvador telefon 630 527 477

Normativa

Les sortides són obertes a tothom.
Procurarem respectar els horaris establerts a la guia d'etapa.
El mal temps, en principi, no serà obstacle per fer la sortida.
Els menors hauràn d'anar acompanyats.
L'organització es reserva el dret de canviar algun aspecte de l'activitat sempre que sigui imprescindible, donat-lo a conèixer tant aviat com sigui possible.
L'organització no es fa responsable dels accidents o danys que puguin rebre o produir els participants, si bé vetllarà per tal d'evitar-los.
L'organització no admet participar a les sortides amb animals de companyia.
Es recomana no avançar el membre de l'organització que va al capdavant del grup.
Respectem el medi ambient, evitem llençar la brossa a la muntanya.
L'organització es reserva el dret de modificar qualsevol de les anteriors normatives.

Telefons d'interés

CESQV 637 502 272 -- 93 721 24 89 (dimecres i divendres de 20 a 22h)
Bombers 085

 


TORNAR a Calendari Activitats