1

MATINAL: Des del Santuari de la Salut, Togores, Can Casamada, Ermita de Sant Pere d'Ullastre.

Visita guiada al Santuari de la Salut

MATINAL: Diumenge 02 de febrer de 2020 Itinerari GPS FOTOS

 

Dades generals:

Horari de sortida : a les 8 h del matí del Polisportiu de Sant Quirze. Tornada a les 14.00 Aprox.
Mitjà de Transport : Cotxes particulars.
S'ha d'estar federat

Recorregut d'uns 11km. des de el Santuari de la Salut, Togores, Can Casamada, Ermita de Sant Pere d'Ullastre i tornada a la Salut per fer visita guiada al Santuari, (11:30 HORES).

El Santuari de la Mare de Déu de la Salut , coneguda popularment com la Salut, és una església d'estil eclèctic situada a la Salut, una entitat de població de Sabadell, al Vallès Occidental. Es troba a 226 m d'altitud a la serra de Sant Iscle, situada al nord-est del nucli de població de Sabadell.

Ermita de Togores , possiblement, segons Miquel Carreras, l'ermita de Togores hagi estat bastida damunt les restes d'una vella construcció romana. Les primeres dates documentals però ens remeten a  1323 . En els  segles XII  i  XIII  s'hi venerava la Mare de Déu de Togores, advocada per a sortir indemne dels fets d'armes i per a la pluja. Durant els segles XIV i XV Togores fou estatge de monges, depenent del monestir de Sant Llorenç del Munt. Un cop desaparegudes les monges, alguns abats de la Mola habitaren aquesta casa. Togores va pertànyer al terme municipal de  Terrassa  fins aquest segle.

Can Casamada , la casa pairal està documentada des del segle XIII, encara que l'arbre genealògic es conserva des de finals del segle XII.  Can Casamada segueix la clàssica estructura de les masies de mitja muntanya. L'edifici es correspon amb el primer habitacle (documentat des del segle XII), que estaria situat darrere de la casa actual i a un nivell superior. Les restes d'antigues parets de tàpia que suporten un porxo correspondrien molt probablement al mas primitiu .

L'Ermita de Sant Pere d'Ullastre, està situada en la masia de can Santpere, a la riba esquerra del torrent de Colobrers.

És d'una nau amb volta de canó i tres absis semicirculars formant creuer. L'Absis central i principal té finestra de doble esqueixada. A la façana sud hi ha finestra i porta, a la façana oest hi ha campanar de paret d'un ull, restaurat. La teulada és a dues aigües. La porta d'accés està molt modificada i és situada al parament de migdia.

Les notícies més antigues d'aquesta església es troben a l'any 1012. El cognom Ullastre es troba en vàries escriptures antigues, 1226 en dos pergamins podem llegir Olastro, altres denominacions són: S ullastre, Duyastre, Ullastre. Segons els historiadors, aquests noms volien significar la serra on esta edificada l'església i on s'hi trobaven força quantitat d'oliveres bordes i on ve la procedència del vocable Oleaster.

 

 

Ruta GPS: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/cesqv-matinal-la-salut-20200202-45966228

L'organització no es fa responsable dels possibles errors i desviacions comesos amb el GPS.
Es recomana portar sempre mapa i brúixola.

Cal portar:

Esmorzar
Aigua
Bastons
Roba, barret i impermeable
Targeta Federació

Informació:

Al local social C/ Capcir 1-3, local 7, Sant Quirze del Vallès, dijous de 19:30 a 21:00

Normativa

Les sortides són obertes a tothom.
Procurarem respectar els horaris establerts a la guia d'etapa.
El mal temps, en principi, no serà obstacle per fer la sortida.
Els menors hauràn d'anar acompanyats.
L'organització es reserva el dret de canviar algun aspecte de l'activitat sempre que sigui imprescindible, donat-lo a conèixer tant aviat com sigui possible.
L'organització no es fa responsable dels accidents o danys que puguin rebre o produir els participants, si bé vetllarà per tal d'evitar-los.
L'organització no admet participar a les sortides amb animals de companyia.
Es recomana no avançar el membre de l'organització que va al capdavant del grup.
Respectem el medi ambient, evitem llençar la brossa a la muntanya.
L'organització es reserva el dret de modificar qualsevol de les anteriors normatives.

Telefons d'interés

CESQV 637 502 272 -- 93 721 24 89 (dijous de 19:30 a 21:00 h) NOU HORARI A PARTIR DE 1 ABRIL 2019 !!!!!!
Bombers 085


TORNAR a Calendari Activitats