EL BUTLLETÍ DEL C.E.S.Q.V.

  Num02. Gener i Febrer 2003
 


    Presentació -

  

L'HIVERN I L'ANY NOU
SORTIDES / específiques per l'hivern
NOTES DE TEMPORADA / el julivert
NOTÍCIES I NOVETATS
LA PUJADA / Federar-se
RESSENYA DE LLIBRE / "Els ulls del desert"
PROPOSTES DE SORTIDES?L'HIVERN I ANY NOU

   Pel desembre va arribar l'hivern i aquest 2003 acaba de començar. Els primers freds conviden a repassar el material hivernal, els guants, gorres, passamuntayes, roba impermeable per la neu,.., és el moment de fer una llista de reis (ja estarà feta i satisfeta!) que inclogui algún component nou o un de millor pel nostre equip de muntanya.
També és el moment de fer-se la llicència federativa,, i potser plantejar-se alguna "fita" hivernal, apendre esquí de fons, construir un iglú, descobrir el senderisme en raquetes per la Cerdanya, visitar els aïguamolls de l'Empordà del delta de l'Ebre o del Llobregat per reconèixer aus o també mussols.

SORTIDES específiques per l'hivern

Hivernals: En principi són sortides on la neu i el fred són elements quasi constants, però a vegades estarem al maig i continuarem sortint a fer "hivernals" en escenaris nevats. En el nostre cas les sortides són hivernals quan les condicions del terreny i ambientals requereixen unes tècniques, material de seguretat i equip específic, parlarem d'usar esquís o raquetes, grampons, bastons, paraneus, guants, ARVAs, roba impermeable...

Iglus: Aquest any la trobada de constructors es farà a La Molina els dies 15 i 16 de Febrer, és una trobada de més de 100 persones que passen un dissabte construïnt iglus on després s'hi pot dormir. Saber construir un iglú és un recurs que permet improvisar un lloc per dormir amb certes "comoditats". Per construir-ne calen: una pala, una serra, guants i roba impermeable, un treball en equip, quatre "trucs" i sentit comú, és un treball en equip divertit.
El dissabte els diferents grups es troben a la zona de ... on ja hi haurà zones amb la neu acumulada per fer de pedreres d'on sortiràn els futurs maons dels iglus, un cop acabat l'iglú, sopar i sortida nocturna amb raquetes i esquís de muntanya al Puig Llançada. Pel matí un esmorzar calent, recollida i a passar el dia a les pistes o fer algún cim del voltant,...
http://www.logiccontrol.es/cesqv/iglus.htm

Esquí de fons: L'esquí de fons o nòrdic és una activitat que es farà un cop al mes, en pistes d'esquí de fons. La sortida és a les pistes de " " on es pot llogar l'equip, seguir unes classes amb monitor. Sortida en autocar.


NOTES DE TEMPORADA / el julivert

   A l'illot Perejil (julivert) hi ha abundància de cabres, però no se pas, si el nom es deu a si aquesta herba surt espontània o la conreen a l'engròs.
Només sé, el que van dir els diaris : "Que van expulsar als invasors i tot va quedar com abans".
Suposem que aquesta herba creixi espontània, ja que es de facil conreu, no té rivals assasins, es quasi invasora i les llavors en caure a terra perpetuen l'espècie cada any.
Però en un illot solitari, qui s'aprofitarà de les collites? Baixaran els preus , si hi ha abundància de julivert? En teoria els preus tendeixen a baixar quan hi ha per vendre molta mercaderia.
Però aixó no és ben cert, ja que malgrat tot, si demanes només julivert, el pagues a preu d'escarola, has de comprar carn o peix per que te'l regalin.
Si voleu tenir una farmaciola a casa vostre, us recomano que planteu aquesta generosa herba ( Petroselinum sativum) en un raconet del vostre jardí (o test), només cal dispposar d'un parterre de 50x50cm per tenir a l'abast : calci, ferro, fosfor, i vitamines A i C.
A més combinat amb all, serveix per amanir tota mena de fergits, estofats i amanides.
El julivert, alfàbrega, fonoll, orenga,... són els grans aliats dels cuiners que aprofiten els productes de temporada o del mercat.


NOTÍCIES I NOVETATS

   Com a resultat del premi que ens va concedir la Fundació Caixa Sabadell al projecte de , el club ha adquirit un ordinador, cartografia digital de muntanya, un GPS un altímetre i una impressora.
Us recordem que podeu fer ús del servei de lloguer de material del club i parlant de material específicament hivernal :

raquetes de neu, 5 € cap de setmana
ARVA, 5 € cap de setmana
Grampons 2,5 € cap de setmana
Piolets (60-70cm) 2 € cap de setmana

Al Club trobareu llibres de sortides amb raquetes i esquís de muntanya:

"La Cerdanya, excursions amb raquetes de neu" de Manel Figueres i Abadal
"Excursionismo invernal con raquetas" de Gonzalo López i Alberto París
"Pirineos en esquis" Ed. Desnivel Enric Faura i Jordi Longàs
"Manual de curs d'alpinisme hivernal" Curs d'alpinisme realitzat per...
"La Vall de Núria" (excursions amb esquís) de la Col·lecció de guies del Centre excursionista de Catalunya.


LA PUJADA

   Aquest gener és el moment de fer-se la llicència federeativa que inclou l'assegurança, s'obtenen descomptes en refugisD'assegurances hi ha de 6 tipus diferents anomenades A, B, C, D, E i F on cada tipus cobreix més activitats que l'anterior. El tipus de cobertura es la responsabilitat civil, despeses mèdiques, rescat i altres casos.
Per fer senderisme de forma regular la categoria A o B poden ser les adecuades, si amés fem activitats com descens de barrancs, bicicleta de muntanya, senserisme amb raquetes o alpinisme la categoria C ho cobreix; quan es fan activitats d'esquí de tota mena fora de pistes i alpinisme per sota de 7.000m la D és l'adecuada.
Els preus varien entre els 3,9 € per menors de 13 anys fins als 338,10 € per fer expedicions cobrint l'ambit geogràfic de tot el món.
Una llicència habilitada FEDME permet beneficiar-se de descomptes interessants en els refugis de tot l'estat.


RESSENYA DE LLIBRE

   Als companys que els agradi la lectura i tenen esperit aventurer us recomano "ELS ULLS DEL DESERT" d'Alberto Vazquez Figueroa que tot i sent una novel·la, coses de les que narra són certes.
Malauradament cada cop passa més que "de fora vingueren que de cas ens tragueren". Aquesta família de Tuaregs es nega a renunciar als seus origens i costums, decideix instal·lar-se al lloc més profund del desert per poder preservar la família i viure en pau.
Aquí podem descobrir com amb un pou d'aigua, un petit ramat de cabres i una "jaima" es pot viure en un indret tan auster i solitari com és el desert. La narració ens acosta a entendre millor unaltra cultura, a un paissatge al que no estem acos-tumats i ens deixa veure altres horitzons. Si mai fem un viatge pel desert estic segur que el contemplarem amb altres ulls després de llegir "Els Ulls del Desert" .

PROPOSTES DE SORTIDES

   Us esperem al club dimecres i divendres de de 20-22h.

Tenim un local social al C/Mig, 28, obert els dimecres i divendres de 20h a 22h , una web i estem molt aprop d'arribar als 300 socis !E-MAIL
© Copyright. CESQV, 2002. Article propietat del CESQV.


TORNAR a butlletins